Gott Nytt År!
Vi har varit en sväng hos mamma och pappa under dagen men valde att åka hem ikväll, vilket jag tror var ett bra drag då det börjar bli minusgrader och lite lätt underkylt regn/snö och vi hade tre mil att köra.
Färden hem gick bra och det är skönt att vara hemma, som sagt!
Vi går dessutom in i v 36 idag. Detta innebär att det bara en en ynka månad kvar innan jag är fullgången. Känslan av förvärkar blir kraftigare och magen blir tyngre och tyngre...
Inte många tror att jag går full tid och det är så himla spännande. Vi har ju verkligen ingen aning!!!!
Foglossningen är värre än någonsin tidigare och jag klarar inte av att gå många meter i taget. Att resa sig från en stol, vända sig i bädden, ställa sig i badkaret, gå i trappor är ingen enkel match längre utan kräver ibland till och med lite planering.
Tack och lov blir det ett slut på eländet och något helt ljuvligt underbart kommer istället! Åh vad vi längtar...
Bäbisen är ju färdig nu och ska bara lägga på hullet lite och hur mycket vi än längtar så känner jag ändå att varje dag i magen är bra för bäbisen. Varje dag närmare v 40 som bebben finns inuti mig är bara av godo! Men oj vad vi tycker att tiden går sakta nu!
Min nattsömn är otroligt rubbad och jag sover mellan 4-5 timmar per natt. Totalt. Aldrig mer än två timmar åt gången. Det är ganska påfrestande, men jag försöker ändå se det som en inkörningsperiod för hur det kommer att bli sedan.
Så här beskriver gravids hemsida v 36:
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.
Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.
Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.
Gott Nytt År!
Ann-Sofi och Andreas
Nattlig oro
Så det är lika bra att sätta sig upp en stund. Det är ganska tungt att andas emellanåt och det underlättar om jag sitter i fåtöljen.
Det är så tråkigt bara, för den sömnen jag missar nu är den jag behöver så innerligt.
Det börjar bli drygt nu...
Ann-Sofi
Långsamma dagar
Vi var och handlade lite kläder till bäbisen härom dagen, då vi tänkte att vi själva skulle fixa bäbisens första kläder. Det är inte så himla lätt att veta vilken storlek man ska handla. Men jag chansade på 50-56. Vi har nämligen större kläder här hemma redan och jag tänkte att bäbisen i alla fall kunde få åka hem i det mamma och pappa själva har handlat. Så de kläderna ska också packas ner.
Det finns många fina packlistor på internet med tips om vad som bör finnas med i väskan. Jag tänkte skriva ut en sådan lista faktiskt. Jag tycker det är jättesvårt att tänka på vad jag bör ha med mig. Vad vi behöver ha med oss.
Jag vill ha en liten väska med schampo, balsam, hudlotion och lite annat gott till mig och Andreas med också.
Ja, det är massor med saker. Tänkte i alla fall börja packa så smått idag.
Vecka 35+4
Jag tänkte också börja städa undan lite jul i hemmet. Inte allt, men ändå byta ut dukar, kasta överblommade hyacinter och få undan litegrand. Så jag har ändå lite att pyssla med denna lördag.
På måndag är det nyårsafton och vi ska åka ut till Bredäng och elda ris, grilla korv och umgås lite. Vi tänkte ta med oss bilbarnstolen då och öva oss på att spänna fast den i bilen. Vi fick tipset av kompisar. Det är bättre att öva innan än att stå tafatta och inte veta när bäbisen är i stolen.
I skrivande stund har jag TV4-Fakta på och det är förlossningsprogram som visas. Och det har det gjort i ett par timmar nu. Jag sitter som fastnaglad och är som trollbunden. Jag längtar så... Jag vill verkligen föda vårt barn NU!
Det är fantastiskt det jag kommer att få vara med om. En smula overkligt bara. Tänk att jag... JAG, ska få bli mamma. Andreas, min drömprins, ska bli pappa. Vi ska bli föräldrar! Förstår ni vad det betyder????? Fattar ni hur stor det är?????
Ann-Sofi
Förändringar i v 35
På självaste julafton går vi in i vecka 35 i vår graviditet och det är mer spännande än någonsin tidigare! Det har hänt ganska mycket de senaste dagarna, eller kanske till och med veckan. Jag har andra, nya känslor i kroppen som jag kan härleda till gravidteten.
Igår var vi på nyårsrevy och mitt under föreställningen får jag en känsla av att jag har en förvärk. Det kom en smärta nertill som jag inte känns tidigare och den höll i sig i kanske 20 sekunder och sedan klingade den av.
Den där tyngdkänslan finns hela tiden och det är ganska påtagligt emellanåt.
Bäbisen är helt fixerad nu och har krupit ner en smula till i bäckenet så nog strävar den åt rätt håll alltid.
En av mina bästa vänner fick barn för ett par timmar sedan. De var beräknade till den 27 december men lilla Olivia ville inte vänta längre!
Välkommen till världen Olivia!
Jag kan väl säga att denna vackra nedkomst inte gör att jag längtar mindre efter min egen bäbis direkt!
Ojojoj vad jag längtar...
Igår fick jag sängkläder till vaggan av mamma som hon broderat och som min syssling Gittan har fållat och gjort fint.
Så här ser det ut:
Vaggan är från när jag var liten och som jag sov i min första tid! Det känns så himla härligt att det är min tur att lägga mitt barn i denna vaggan. Det är en surrealistisk känsla. En ljuvlig känsla. En helt underbar känsla!
I morgon går vi in i vecka 35.
Gravid beskriver:
Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.
Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.
God Jul önskar vi er alla!
Andreas och Ann-Sofi!
De blivande kusinerna!
Min bror har två barn; Adam och Gabriel och Andreas syster har två barn; Johan och Sara.
Jag väntar alltså barn och när mitt barn kommer till världen får det direkt fyra helt underbara kusiner! Det är svårt att förstå. Det är det! Och trots att det bökas och stökas å det grövsta emellanåt inne i min mage så är det ändå så himla overkligt att jag faktiskt bär på ett barn. Ett barn!!!!
Tänk vad lyckligt lottad jag är som har en man som älskar mig och som jag väntar barn tillsammans med! Jag har en hel familj som jag trivs med och det finns ljuvliga barn i min direkta närhet!
Åh vad jag älskar livet!
Här är de ljuvliga kusinerna Johan, Sara, Gabriel och Adam:
Jag älskar er och längtar efter att få presentera er nya kusin!!!!
Ann-Sofi
Vecka 34
Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.
Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.
Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder.
Jag har det tufft nu och allt känns bara som en enda lång längtan och väntan. Det är svårt att hantera det ibland och det är både på gott och ont att det är några storhelger framför oss. Dels får jag annat att tänka på och tiden går fortare, men jag måste också tänka på att inte pressa mig i onödan. Det är jag ganska bra på annars.
På torsdag ska vi till familjerätten och bekräfta Andreas faderskap. Det är en helt galen och förlegad "lag" tycker vi. Detta görs enkom för att vi inte är gifta. Hade vi varit det hade Andreas aldrig blivit ifrågasatt som pappa. Jag, eller för den delen vi, tycker att det borde räcka med att vi säger att det är Andreas som är pappan precis som man gör när man är gift. Men nu går inte det. Nu ska tre oberoende personer bevittna vad vi säger, vi måste tala om när, alltså vilken dag, vi tror att jag blev gravid. Det är väl egentligen inte något att hetsa upp sig över, men jag tycker å andra sidan att det är rätt tramsigt. För vad är det som säger att mannen är mer självklar bara för att man är gift? Idag är det vanligt att man inte är gift när man har barn.
Jaja, nog om detta.
Jag fyllde år i måndags och hade en jättefin födelsedag. Tack alla som grattade mig!
Vidare beskriver familjeliv v 34 såhär:
Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster.
Vi får väl se om det är en Saga eller en Oskar där inne... Vi längtar oss tokiga och försöker hantera det varje dag. Vi pratar mycket om allt och försöker förbereda oss så mycket det går. Det är väldigt mycket administrativa uppgifter att lösa på vägen. Det är inte bara att klämma ut en bäbis så är allt klart sedan. Denna förbaskade försäkringskassa ska ju ha uppgifter hela tiden och jag tycker aldrig vi blir färdiga. Det är så mycket man måste tänka på.
Vi ska ringa dit i morgon och be om att få träffa någon som kan berätta allt kring föräldradagar och annat som vi kan tänkas behöva veta.
Idag är det söndag och i morgon går vi in i vecka 34 i vår graviditet!
Ann-Sofi och Andreas
Bara en dag...
Jag tog mig trots allt till hjälpmedelcentralen och hämtade en ny sladd till min TNS-apparat som gått sönder, så nu kan jag i alla fall få lite smärtlindring för stunden. Den korta stunden.
Jag vet att det kommer något fint ur allt detta och att det finns ett slut på värken. Jag vet det! Men just nu... här och nu...
Fan... bara en dag eller åtminstånde en stund utan värk. Bara en liten stund....
Ann-Sofi
Vecka 33
Kroppen: De sista två månaderna besöker du vanligtvis MVC varannan vecka, där mäter man bland annat barnets tillväxttakt. Vid den här tidpunkten är normalkurvan för symfys-fundusmåttet runt 31, men det är främst sin egen kurva man ska gå efter.
Barnet: Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. 3-4% förblir kvar i sätesställning.
I morgon måndag går jag alltså in i v 33 i min graviditet. Just nu tycker jag bäbisen håller låda på de mest konstiga sätt. Det knölas och bökas på ställen i magen det alltid varit lugnt innan. Jag tror inte att bäbisen har vänt sig utan mer bara ändrat läge lite grand. Det jobbigaste nu är att jag stundom har ganska kraftig andnöd och får lite lätt panikartade känslor om jag inte får luft, kan ändra läge eller lätta på trycket över lungorna. Bäbisen tar allt större plats och har inte sjunkit ner riktigt ännu så jag får väl snällt hålla ut. Jag vet ju att det blir bättre.
Jag sover också något bättre vissa nätter. Fler timmar i stöten innan jag vaknar och måste vända mig eller gå på toa.
Gravids hemsida beskriver följande:
Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.
Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.
Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.
I skrivande stund tar jag mig en paus från städningen. Idag är det toalettstädning som gäller och vi får besök kl 16 av min bror och hans familj.
Jag fyller 35 i morgon, nämligen.
Nu ska jag ta tag i skurmoppen!
Ann-Sofi
Är det så här?
Är det så här det är? Jag känner mig i alla fall ganska träffad när det gäller väntan på första barnet.
Läs och le:
Dina kläder:
Första barnet: Du börjar ha mammakläder så fort din gynekolog berättar att du är gravid.
Andra barnet: Du har dina vanliga kläder så länge som möjligt.
Tredje barnet: Dina vanliga kläder ÄR dina mammakläder.
Barnets namn:
Första barnet: Du lusläser alla namnböcker som finns och övar på uttaloch olika stavningskombinationer på alla dina favoritnamn.
Andra barnet: Någon måste väl döpa sitt barn efter faster Agda, eller hur?Det kan lika gärna vara du.
Tredje barnet: Du slår upp en bok, blundar och pekar och tittar efter vad fingret pekar på. Carl-Rutger? Det får duga.
Förberedelser inför förlossningen:
Första barnet: Du övar på andningen regelbundet.
Andra barnet: Du orkar inte öva eftersom du kommer ihåg att förragången så gjorde det absolut ingen skillnad alls med den där andningen.
Tredje barnet: Du ber om bedövning i åttonde månaden.
Barnets kläder:
Första barnet: Du förtvättar din nyföddes kläder, ordnar dem systematisktefter färgerna och viker dem fint i babyns egna lilla byrå.
Andra barnet: Du kollar kläderna för att se om de är rena, men slänger bara de med de mörkaste, mest synliga fläckarna.
Tredje barnet: Varför skulle inte pojkar också kunna ha rosa kläder?!
Saker att oroa sig för:
Första barnet: Vid minsta lilla tecken på att allt inte är som det ska - ett kort skrik eller vad som helst - så plockar du upp babyn.
Andra barnet: Du plockar upp babyn först när dess skrikande blir så högljutt att det kan väcka din förstfödda.
Tredje barnet: Du lär din treåring hur man vrider upp mekaniska leksaker.
Aktiviteter:
Första barnet: Du tar med din baby till babygymnastik, babysim och sagoläsning för babyn.
Andra barnet: Du tar med din baby till babygymnastik.
Tredje barnet: Du tar med din baby till affären och kemtvätten.
Att gå ut:
Första barnet: Första gången lämnar barnet hemma med barnvakt så ringer du hem fem gånger.
Andra barnet: Precis innan du går ut genom dörren så kommer du på att du kanske skulle lämna ett telefonnummer där du kan nås.
Tredje barnet: Du säger till barnvakten att bara ringa om hon ser blod.
Hemma:
Första barnet: Du tillbringar större delen av dagen med att bara titta på babyn.
Andra barnet: Du tillbringar en del av dagen med att se till så att ditt äldre barn inte kväver, knuffar eller slår babyn.
Tredje barnet: Du tillbringar en liten del av varje dag med att gömma dig från barnen
Ann-Sofi
Barnmorsketid
När jag vägde mig blev jag glatt överraskad då jag faktiskt hade gått ner två kilo. Jag hade ju samlat på mig vätska senast och jag har lyckats kissa ut lite av det där. Så nu har jag totalt gått upp 12 kilo vilket jag tycker är helt grymt bra!
Mitt blodtryck var lite högre än vanligt, men inte på något sätt alarmerande. Tidigare har mitt tryck legat kring 116/65 och igår hade jag ett blodtryck på 130/85. Visst är det högre, men med tanke på att jag var en smula orolig (ska berätta sen vad det är) och att vi tog en promenad till BM gjorde sitt till. Ingen oro för proteinuri (äggvita i kisset) alltså.
Vi pratade ganska mycket om hur harmonisk jag såg ut och hur vi mår nu när det inte är så lång tid kvar. Jag har haft en tuff vecka då jag inte klarat av att vila utan istället pressat mig till tårar. Helt galet, jag vet. Och nu har jag verkligen försökt bättra mig. Jag vill vila och försöker hitta stunder varje dag.
När det var dags att klämma lite på magen och känna på bäbisen var jag ganska pirrig. Jag tycker verkligen det är så himla häftigt att det är en människa där inne och att man kan känna så som barnmorskan kan.
Hon berättade att bäbisen ligger i något som kallas "ruckbart läge" och att den förmodligen kommer att stanna med huvudet neråt nu. Känslan vi haft, Andreas och jag, över var rumpan kan vara var alldeles riktig. Den ligger strax nedanför min högra revbensbåge och ryggen åt högersidan. Alltså har benen och fötterna "fritt" spelrum åt vänster vilket förklarar att jag alltid känner sparkarna där. Och vid de tillfällen jag kännt att det spretar åt lite olika håll är det bäbisen som skjuter ut rumpan åt höger och sträcker på benen åt vänster!!!
Åh vad spännande det är!
Det som har bekymrat mig ett par dagar är att det på jobbet ska göras omorganisation och vi kommer att bli erbjudna en tjänst på 75% rotation. Det är ett nedköp modell större jämfört med ´hur vi har det nu när vi jobbar natt 85%. Ingen är intresserad av erbjudandet och vi kommer att slåss med näbbar och klor för att få behålla det vi har. Enligt facket kan ingen ta ifrån oss vår grundtjänst men vi kan å andra sidan bli omplacerade ganska rejält. Då tar jag hellre en omplacering än att gå ner i tjänst så grovt. Det handlar om 4-5000 kr/månad...
Mötet är på måndag. På måndag är min födelsedag. Just snyggt!
Jag vill avsluta med att ge en varm julkram till min lillebror som kämpar för allt vad tygen håller. Han kämpar för sig och sin familj, varje dag, varje stund.
Jag älskar dig, lillebror!
Du är en ängel!
Ann-Sofi
Vecka 32
För första gången har jag drömt att jag haft förlossningsrädsla. Men notera att det var en dröm. Jag vet ju å andra sidan inte hur mycket det spelar roll under min vakna tid, men jag känner mig inte orolig.
Det bökas och stökas ganska mycket i magen och det har hänt flera gånger att jag känner bäbisen även när jag själv är i rörelse. Idag var vi i kyrkan för adventshögmässa och plötsligt så sticker bäbisens rumpa (tror jag) ut litegrand så man kan känna stor skillnad från mjuk till hård mage! Min mage alltså. Andreas lyckades också känna innan bäbisen ändrade läge igen. De stunderna är så himla häftiga så all smärta och trötthet försvinner.
Gravid´s hemsida skriver följande om v 32:
Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.
Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.
Vår längtan efter bäbisen blir bara starkare och starkare. Vi vet inte hur vi ska få tiden att gå och trots att det är december och en massa firande med både advent, min födelsedag, jul och nyår så tycker vi att tiden kryper fram.
Och emellanåt förstår jag inte var tiden har tagit vägen... Att det kan vara sådan skillnad!
Jag är mycket trött och har ganska ont. Jag borde vila mer än jag gör och jag kan bli sådär tröttgrinig ibland. Och jag tycker verkligen att det börjar bli drygt att vara stor. Jag väger gigantiskt mycket och det är ganska påfrestande. Det ska bli spännande att väga sig på onsdag igen. Jag hoppas att jag inte gått upp allt för mycket.
Det är ju bröllop i augusti och jag tänker inte vara en liten kotlett i min brudklänning! Men det där tar jag när bäbisen har kommit till världen! Alla längtar lika mycket och det kommer att bli ett mycket älskat barn!
Familjeliv skriver:
Kroppen: Man kan lätt bli anfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir anfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 cm lång. Nu kontrollerar barnet själv sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. På pojkar kommer nu testiklarna ner i pungen från att ha varit i ljumsken. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
Ann-Sofi