Ultraljud i v 20

Idag har vi varit på ultraljud igen och Grynet gav sig äntligen tillkänna! Vi fick se hur fostret gapade och åt, sög på tummen och hade gymnastik! Åh vad fantastiskt underbart! Min längtan efter det lilla livet blev mig övermäktigt och jag började gråta där jag låg! Bilderna blev inte jättebra, men tydliga nog för oss! Eftersom jag bär på sån stor övervikt (BMI över 35) så är själva fettlagret ett litet hinder för att få riktigt tydliga bilder.
I alla fall gick det bra att ta alla mått och titta på allt viktigt. Huvudet har en jättefin form, hjärtat har fyra rum och slår så fint så fint, magsäcken och urinblåsan syntes tydligt vilket är ett tecken på att fostret dricker, sväljer och kissar. Lillhjärnan syntes tydligt också och ryggraden är i fin form också. Allt ser himla bra ut!
När alla mått var tagna var det således dags att räkna ut ett födelsedatum. Och äntligen gick det någorlunda vår väg! Beräknad födelse är 28 januari 2008! Detta betyder att  vi själva bara har räknat fel en enda vecka. Och det i sin tur betyder att vi är i vecka 20 nu!

Vecka 20!!!!

gravid´s hemsida står det:

Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC. Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser. Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen. Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.

Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g. Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs. Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande. Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna. Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.


...och på familjelivs hemsida står det:


Vecka 20
Kroppen: Nu har halva graviditeten gått och det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.
På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se några avvikelser i mammans hälsa. Vid vissa av besöken kontrollerar man vikten, blodtryck, blodvärdet, urinprov och blodsocker.

Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 cm långt och väger runt 250 g. Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna. På flickor formas vagina och äggstockarna innehåller vid den här tidpunkten över sex miljoner ägg, men reduceras till 300-400 ägg innan hon blir fruktbar. Pungen är fortfarande tom på pojkar.


Här kommer bilden på vårt älskade lilla Gryn som vi tog idag:


image179


Ann-Sofi och Andreas


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits