Längtan

Jag kunde inte låta bli idag.
Jag tog krafter till mig, klädde på mig, packade min dramaten med pant och gick i sakta mak till Willys för att panta. Andreas skulle handla på hemvägen från jobbet, men nu var jag ju i affären så jag kunde lika gärna handla.
Mjölk (det går en hel del nu), bröd, ost, yoghurt, frukt och lite annat. Och så stod de där. Pepparkakorna.

Åh... Jag letade upp de burkarna som hade minst trasiga hjärtan i sig och la med vördnad ner de i min vagn. Hade jag kunnat springa hem så hade jag gjort det.
Jag plockade till mig en påse clementiner också, för de såg så fina ut. Och äpplen.

Väl hemma gjorde jag fint på köksbordet med en frutkskål och min pepparkaksburk i keramik.

image187

Ni kan tro det luktar gott här hemma nu. Det enda som fattas är Andreas och en liten gryta med varm glögg.

Min längtan efter december börjar verkligen ge sig tillkänna nu. Åh vad jag längtar!

image188


God längtan!


Ann-Sofi

Jag har bättrat mig

Idag var jag hos sjukgymnasten igen. Andreas var med mig och det var bra det för han fick lite instruktioner om hur han kan hjälpa mig lite framöver.
Jag har beställt en TNS-apparat. Det är plattor med elektroder som stimulerar nerverna. Man sätter dem där det gör ont, i mitt fall, fogarna baktill strax nedan svanken, och sätter på lätt ström. Det är inte helt lätt att få dit plattorna själv och Andreas fick instruktioner om hur och var de ska sitta.
Jag har redan testat hemma i en timme och det var kanon. Jag ska beta av en timme till innan jag lägger mig ikväll, så kanske natten blir lite lugnare.
Jag frågade även efter ett glidlakan. Det är ett lakan i väldigt halt material, typ siden, som man lätt glider på när man ska vända sig i bädden. Nu hade de inte just denna hemma, men väl en annan sort.
Det visade sig att den sorten de hade hemma kan jag anväda på fler än ett ställe. Det är som en tub som glider och man halkar lätt runt om man har den under sig. Den passar även perfekt att ha och sitta på i bilen för när det är dags att ta sig ur fordonet vrider man sig med lätthet runt och kommer på fötter.
Det har även skickats en remiss till varmbassängen på sjukhuset dit jag ska ringa på torsdag och boka en tid för vattengymnastik. Dit längtar jag och det ska bli så skönt att få gå dit en gång i veckan.

Så, jag har således bättrat mig och har börjat ta hand om mig lite mer. 

Jag har bättrat mig.

Ann-Sofi 

Vecka 27

gravid´s hemsida står det:

Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel. Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36. Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. Lite tips på vad som kan vara bra att ha köpt innan barnet anländer hittar du här.

Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.


...och på familjelivs hemsida står det:

Kroppen: Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

Sparkarna börjar bli starkare och starkare och bäbisen är aktiv längre stunder nu. Varje dag är så himla häftig och jag försöker allt jag kan att dela med mig av mina känslor och upplevelser.
Så fort jag känner lite liv i magen hämtar jag Andreas så han ska få känna. Nu verkar det inte bättre än att bäbisen inte alls vill ge sig tillkänna när han lägger händerna på min mage, men trots allt har vi lurat bebben och A har fått känna rätt mycket senaste dagarna. Det är det enda jag kan göra nu... Jag försöker beskriva hur det känns, dela med mig av så mycket det bara går och låta honom få ta del av allt jag kan ge. Det är en smula frustrerande att jag inte får ut allt hur det känns. Hur sparkarna ger mig energi, lycka och en total känsla av glädje och längtan!
I morgon ska jag träffa sjukgymnasten igen då jag fick lite bannor av min barnmorska sist vi var där.
-Sluta kämpa emot och dölja din smärta. Jag ser ju hur ont du har!
Jag har har beställt en TNS-apparat. TNS betyder Transcutan (genom huden) Nerv Stimulator och är mycket effektiv mot foglossningssmärtor, sägs det. Jag ska även börja med vattengymnastik i sjuhusbassängen. En snurrplatta att sitta på i bilen som gör det lättare att vrida sig och ta sig ut, skall också införskaffas. Nu är det dags att ta hand om mig lite mer, känner jag. Jag har det rätt mycket jobbigare med smärtorna och den främre fogen har också börjat ge vika nu.
Jag tror ändå att med dessa hjälpmedel kommer jag att ha en fin livskvalitet sista tiden jag är gravid.

Jag har i skrivande stund sju arbetsnätter kvar innan jag går hem på havandeskapspenning. Mitt liv har senaste veckorna varit inlindade i papper och ångest från F-kassan och jag vet inte riktigt vad det är jag läser och vad jag ska skicka in och till vilken instans. Jag tror att jag fixat det, men det där med försäkringskassan är en djungel och ett helt annat kapitel. Usch och fy för fönsterkuvert och papper.

Men som sagt... Den 29 november går jag hem på havandeskapspenning och ska ta hand om mig och min fästman. Jag fyller 35 den 10 december och det är en massa adventer och annat som sker varje vecka, så tiden kommer att gå ruskigt fort nu. Och det är ju bara bra då vi längtar oss galna här hemma.

Idag är det måndag och vi går in i vecka 27. 13 veckor kvar alltså... Ojojoj...


Ann-Sofi

Utmanad!

Min bror har utmanat mig och jag antar utmaningen!


Här är reglerna:
1. Länka till den som utmanat dig
2. Berätta 7 sanningar om dig själv.
3. Utmana 7 personer i slutet av ditt inlägg
4. Lämna ett meddelande till dem du utmanat

MIna sanningar:
1. Jag har ondare än jag vill medge.
2. Jag nyper mig i armen varje dag för jag tror att jag ska vakna upp och A inte finns där.
3. Jag har ständig hemlängtan så fort jag är borta.
4. Jag kan sjunga Iprensången i ett andetag med heliumröst!
5. Jag är ibland onödigt lat.
6. Jag är en jäkel på att hålla liv i mina orkideér och jag vill gärna skryta om det men vågar aldrig.
7. Jag kan äta två liter glass utan omsvep!

Jag utmanar:
Anna Axén
Vicky
(sen har ju brorsan redan tagit flera av dem jag ville utmana...)
Jag avvaktar således...

Ann-Sofi

Återbesök hos BM

Idag var vi på återbesök hos barnmorskan och jag hade lite blandade förväntningar. Det började bra när hon sa att det såg ut som om vi vore lyckan själva. Ja, det är vi, sa vi och fortsatte le med hela ansiktet.
Till saken hör att vi hade bladat en tidning i väntrummet och fått lite roliga sextips som kunde vara bra att veta om...
Jag lämnade ett blodprov förra gången för att testa om jag har HIV, Hepatit C eller en annan STD-sjukdom men det visade sig att provet blivit bortslarvat så jag fick lämna ett nytt prov idag och testa om mig.
Blodtrycket var 117/65 vilket var anmärkningsvärt bra och min BM kunde inte låta bli att kommentera det flera gånger! Jag ställde mig lite pirrig på vågen också. Jag hade, ett par nätter tidigare, vägt mig på jobbet då i full arbetsmundering med nycklar och skor och allt annat skit man har i fickorna och då fick jag indikationen att jag inte gått upp något. Men det är ju en annan våg och man ska egentligen väga sig på samma våg för att det ska bli så rättvist som möjligt.
Idag vägde jag alltså precis samma som jag gjorde sist jag var på MVC vilket betyder att jag gått upp knappt tio kilo sedan jag blev med barn. Detta bådar mycket gott för framtiden då den värsta perioden är över (enligt BM). Nu kommer tiden att gå superfort och snart är det dags, sa hon.
-Du ska få lite information om förlossningen här också, för det är dit du ska vända dig hädanefter om något skulle inträffa.
Shit, jag är med barn ju! Förlossningen!! Hur stort är det då?! Jag ba, hon ba, förlossningen ba.... Shit alltså!
Och jag ska läsa och fundera på min kommande amning. Precis lika stort är det.
Vi pratade om mina foglossningar och hon såg hur besvärligt jag hade det att ta mig ner från britsen. Att vrida sig och komma från ryggläge till sittande tar en stund och jag fick ett litet varnande finger att jag inte skulle kämpa emot sådär. Jag ska inte visa mig tuffare än jag är utan se till mina behov först. Hon rekomenderade starkt en ny kontakt med sjukgymnasten för att få hjälp med en TNS-apparat samt sjukgymnastik i badet. Det finns även en snurrplatta att ta till hjälp när man ska kliva ur bilen vilket jag tyckte lät kanon.
I morgon är det jag som ringer till sjukgymnasten och bokar en ny tid.

Vi skulle mäta magen också. Och hon blev så glad när jag följde min kurva på pricken. Det är exakt som jag vill ha det sa hon.
Jag frågade om jag fick filma med telefonen när vi lyssnar på hjärtljuden och det gick alldeles utmärkt.
Idag var frekvensen 140. Alldeles utmärkt alltså, Förra gången var det 144. Ingen större skillnad.

Här kan ni också lyssna och titta när vi kollar in bebbens hjärtljud idag.


Mycket nöje!


Ann-Sofi

Vecka 26

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Detta står
här. 

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret....
och detta går att läsa här.

Tänka sig att vi går in i vecka 26 i morgon....

image186

Vecka 26+1

Det är så stort för oss och idag sa mamma att min mage är ganska stor och hon undrade så försiktigt "hur stor ska du bli egentligen lilla gumman"...
Jag njuter av min fina mage och jag visar den allt jag kan. Kläderna passar inte på långa vägar längre men jag har ändå inte gått pp i vikt helt hämningslöst. ca 10 kilo totalt. På tisdag ska vi lyssna på bäbisens hjärta igen.

Ibland när jag lutar mig tillbaka och vilar lite kan jag klappa på magen och få en liten hälsning tillbaka. Jag märker att bäbisen känner min beröring. Lika tydligt säger den ifrån när jag har min stödkorsett på mig. Det blir på tok för trångt där inne och det sparkar som tusan...
Det där med strimmor på mage och bröst har jag tack och lov inte skaffat mig. Inte än är väl bäst att tillägga. Men jag tror att det har att göra med att jag redan är lite mjuk i skinnet iochmed min redan befintliga övervikt. Det är dock bara en tanke. Min navel är inte heller lika djup längre och det är snart dags att ta bort min älskade pirecing....


Ikväll ska vi äta sushi, jag och Andreas. I morgon ska vi lägga in nytt golv i köket och det ska bli så himla spännande!

Ann-Sofi 

Den perfekta killen

Jag fick precis ett kedjemail från en kompis. Jag gillar egentligen inte kedjebrev som man skall skicka vidare för "annars kommer något ont att hända"... Jag tror inte på det, men just detta innehöll så vackra ord så jag har faktiskt kopierat det och tänker klistra in det här.

Så här står det:


Den perfekta killen...

Det är killen som säger ''älskling'' till dig och inte ''sexy'' när ni har slutat ert samtal.
Det är han som stannar vaken för att se hur du sover och kysser dig på pannan.
Det är han som vill visa upp dig när du vaknar på morgonen utan smink och med håret rufsigt.

Han som tar din hand när ni är med vänner och han som säger till dig hur lycklig han är att du är hans. Han som säger till sina vänner:
''Hon är den rätta...''

Om du har öppnat detta måste du skicka vidare. Om jag inte får tillbaka något är du ingen kompis.
Du måste skicka detta till minst 15 personer på 15 minuter...

Inatt 1.45 kommer någonting fint att hända dig och personen du älskar.
Du får inte bryta kedjan för då kommer du ha otur i kärlekslivet.

Andreas är precis sådan.
Han ligger och tittar på mig om nätterna när jag sover. Han luktar på mitt hår tills han själv somnar. Han smeker mig på morgonen när håret står på ända och säger hur vacker jag är. Han pussar mig i tid och otid oavsett var vi befinner oss. Han är stolt över mig. Hela mig. Alltid. Hela tiden.

Och jag njuter precis lika dant av honom.


Han är den rätta


Ann-Sofi

Tankar och sånt

Jag har gått lite mer än halva min graviditet och det börjar bli verkligt för mig. Alltså... det har verkligen tagit så här lång tid att förstå vad jag är med om. Jag har nästan haft känslan av att stå lite utanför och titta på. Nu börjar det bli verklighet alltså.
Om jag sitter stilla, lite lätt bakåtlutad, kan jag se på utsidan när Grynet sparkar. Magen flyttar sig lite och bullar upp lite snabbt på ett ställe.
Jag upplever så mycket inuti som jag inte hört någon annan gravid bubbla om förut. Hur stort det känns, hur pirrigt det är att känna sparkarna, hur overkligt det är att vara med barn. Jag tycker att så många andra tar sin graviditet med en axelryckning. Det kanske de inte gör, men de ger å andra sidan inte sken av nått annat heller. Jag känner det som om jag är först i världen med att uppleva, känna och tycka det här. Jag vill visa min mage för allt vad tygen håller och jag vill prata om det hela tiden.
Jag vill berätta hur allt känns. Jag vill vara sådär ego som jag trodde att jag aldrig skulle bli...
Flicka eller pojke? Ja, jag har fått frågan alldeles för många gånger.
-Har ni tagit reda på könet?
-NEJ! Det har vi inte!!!!!
Varför måste man veta? Och vad är det för skillnad?
Jag sa igår i förbifarten till mina kompisar att jag hoppas det blir en flicka för vi har fler tjejnamn på lager. Nu hör jag hur dumt det lät!
Är det en pojke i min mage är jag lika, precis lika, lycklig!!!! Det spelar över huvudtaget ingen roll!!!!
Och vi vill inte veta. Inte nu!
När bäbisen ligger på min mage och Andreas och jag pussar varandra... Då vill jag veta!

Nästa vecka går jag in i vecka 26 och vi ska till barnmorskan igen och lyssna på hjärtljuden och mäta magen. Jag ska fråga om jag får filma en liten, liten snutt som jag kan lägga upp på min blogg. Jag tror inte hon har något emot det för hon har redan berättat om fler mammor som bloggar och hur bra hon tycker att det är!

På torsdag ska jag dessutom göra glucosbelastning nummer två. Jag gör två eftersom jag är överviktig och därmed har större risk att drabbas av graviditetsdiabetes. Förra gången var mitt värde alldeles utmärkt och inom ramen. Det räknar jag kallt med att den ska vara denna gången också. Mitt blodtryck är underbart stabilt och lågt: 116/65 får jag väl vara ytterst nöjd med!

Mitt arbete börjar gå mot sitt slut. Jag har tio arbetsnätter kvar och jag ser fram emot att få gå hem och ta hand om mig och min blivande familj lite extra. Alldeles lagom till advent, min födelsedag, jul och nyår får jag vara hemma och verkligen ta hand om mig och de mina.
Varje natt på jobbet är en pers jag reder ut med minimal marginal. När jag går hem på morgonen vet jag att det kommer att ta tid att ta sig ur bilen, ta de tunga stegen upp för trappan till vår lägenhet och hur smärtsamt det är att lägga sig ner och hitta en bra sovställning.  Foglossningen är värre. Mycket värre. Men inte så pass att jag vill sjukskriva mig helt. Jag SKA klara av det. Jag bara ska det! Tio nätter till. Det kommer att gå utmärkt.

Jag tittar på TV3´s program "Sjukhuset"  där det ibland visas förlossningar. Och jag kan säga att det enda som händer i mig när jag ser det är att längtan blir så galet mycket starkare. Jag räds inte smärtan. Jag räds ingenting. Jag bara längtar...


Åh älskade Gryn vad jag och din pappa längtar efter Dig...


Ann-Sofi

Dilemma

Ja, så har vi då satt igång med att knepa och knåpa på inbjudningskorten till vårt bröllop nästa år. Vi hade tänkt få iväg dem i Januari så alla har god tid på sig att planera och OSA. Många kommer långväga ifrån och vi har, rent praktiskt, ingen möjlighet att hysa alla. Därför kommer vi att skicka med adresser och telefonnummer till alternativa boenden den helgen.

Så är det det där med kostnader, gåvor, utgifter och allt annat...

Vi är inte purunga varken Andreas eller jag och vi har bott hemifrån i alldeles för många år för att önska oss något till hemgiften. Vi har allt porslin, alla glas, alla skålar, alla vaser vi vill ha och önskar oss. Vi har hunnit skaffa allt vi behöver och vi kan inte heller lägga på hög. Det ska väl användas också?
Därför har vi bestämt oss för att önska oss hjälp med efterkapitlet. Det är viktigt för oss att vi har våra vänner och vår familj nära, men eftersom det blir en rätt ansenlig mängd människor kan vi aldrig lösa det ekonomiskt om vi ska stå för hela kalaset. Vår enda och största önskan är alltså att gästerna betalar sin kuvertavgift och detta har jag förstått är inte helt okej för alla. Det har redan gnisslats endel i kulisserna och jag vet inte hur jag ska tackla det.

Såhär har vi, som första utkast, formulerat oss i en liten del i inbjudan:

En önskan...

Vår största önskan om gåva är att Du vill deltaga och göra vår dag oförglömlig.

Därför önskar vi oss inga presenter i annan form än att vi delar på Efterkapitlet.

Pris:

Postgiro:

                                                                                  Ann-Sofi och Andreas

Det är inte alls säkert att det kommer att stå sådär när allt är färdigt. Men det känns trots allt som ett litet dilemma. Skönt ändå att vi har goda familjemedlemmar som stöttar och hjälper oss. Både här och i Stockholm!


Sen är det en annan sak... Det är inte helt billigt att köpa och fixa färdiga inbjudningskort. Shit vad det kostar pengar. Jag tror att vi skulle kunna fixa fina egna kort så vi har börjat skriva och göra fina egna. Får se hur det går...


Det är i alla fall roligt att ha kommit igång med detta pysslet! Kanske köper jag snygga papper och sitter och fixar med om dagarna när jag går hem på havandeskapspenning. Vi får se...


Ett nöjsamt dilemma är det i alla fall. Vi ska ju trots allt gifta oss, Andreas och jag...



Ann-Sofi


Vecka 25

den ena sidan står det:

Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket.

Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.

De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.

Under graviditeten är det inte heller helt ovanligt att man drabbas av
halsbränna eller sura uppstötningar. Många drabbas även av underlivssvamp, läs mer på våra infosidor

image185

Idag har det för första gången synts på utsidan när Grynet sparkar. Det är en helt otrolig upplevelse och jag kunde inte sluta stirra. Fick ingenting gjort på en halvtimme. Satt bara med händerna på magen och väntade på nästa rörelse! HELT fantastiskt!

Och på den andra sidan står det:

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på MVC för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.
Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade
.

Jösses... i morgon går vi in i vecka 25 och jag är i sjunde månaden. Det är för sjutton inte klokt. I skrivande stund sparkar det jättemycket så Grynet vill nog också vara med på ett hörn här idag!
Jag har börjat få halsbränna emellanåt, men det går oftast över av sig själv. På jobbet brukar jag ta en slurk Gaviskon som funkar fint.
Magen växer och är så fin så fin. Det är faktiskt ljuvligt att titta på sig själv. Jag tycker att jag är rätt fin...
Foglossningarna börjar bli värre. Jag har fått ont framtill också och försöker använda korsetten jag fått av sjukgymnasten. Den är inte jättebekväm för det sitter metallskenor som är obekväma när man sitter ner. Men det funkar fint när jag är uppe och står och går.
Vila är egentligen det enda rätta, men det är så svårt att bara ligga när jag ser att saker behöver bli gjorda. Jag tar ofta tag i sakerna men låter det å andra sidan ta lång tid att genomföra. Det som tog en timme förut tar en hel dag numer. Och det gör ingenting. Jag låter det få ta tid.
Just nu har jag elva arbetstnätter kvar innan jag går hem på havandeskapspenning. Detta med försäkringskassan är ett kapitel för sig... Denna djungel av lagar och paragrafer, papper och papper och papper...
Jag hoppas att jag fyllt i allt rätt så jag slipper få tillbaka dem och skriva om. Det tar sån förbaskad tid och allt blir skjutet på framtiden.

image184

Ann-Sofi

1 år

Idag för ett år sedan, närmare bestämt tisdagen den 10 oktober 2006 kl 20.02 ringde min telefon och en röst sa: Hej jag heter Andreas...
En av våra gemensamma vänner tyckte att vi absolut var tvugna att ses och att vi kanske skulle passa ihop. Hon hade i korthet berättat om mig för Andreas och låtit det sjunka in över helgen. Till mig berättade hon tisdagen den 10 oktober att hon har en killkompis som hon undrade fick ringa till mig. Och jag sa att det gick bra, men att jag hade min grupp på kvällen men skulle vara hemma så att det gick bra att ringa efter 20. Två minuter över åtta på kvällen rinde han alltså.
Vår vän tvekade om hon skulle berätta att Andreas inte var någon telefonpratare, men hon lät det bero. Tur var väl det för vi pratade oavbrutet i två och en halv timme den kvällen.

Idag firar vi alltså ett år och rätt mycket har hänt på det året.

Vi blev sambo den 15 januari, förlovade oss 10 april och väntar barn sedan slutet av april. I somras friade Andreas och den 9 augusti nästa år blir jag Fru Forsell!

Jag älskar dig Andreas!


image183


Ann-Sofi

Vecka 24

Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon gång runt denna vecka är det dags för ett besök hos din MVC. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Ett tips för att träna upp musklerna igen efter att du fött är det kliniskt testade träningshjälpmedlet, Axuaflex, som finns att läsa om och beställa i graviditetsshopen.

Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare. Livmodern når nu ovanför naveln.

Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt och väger omkring 700g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt. I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.

Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.
  Läs om detta här.

nästa sida står det:

Kroppen: Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 cm långt, barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.


Alltså... jag är verkligen tokgravid! Det är så ljuvligt, så ljuvligt och längtan är så stark varje dag. Tack och lov tycker jag ändå att veckorna går ganska fort. Inget speciellt händer just denna veckan men om några veckor är det dags för ett nytt MVC-besök och en ny glucosbelastning.  Det flyter på och jag börjar känna harmoni här och nu.
Vi håller på som mest att göra i ordning vårt kök. Nya tapeter är på plats och golv ska läggas in nästa vecka. Diskmaskinen installeras i samband med golvläggningen, skulle jag tro.
Jag njuter av livet igen och längtan efter vår bäbis blir bara starkare och starkare för varje dag som går. Önskar att vi kunde göra fler ultraljud för att få titta på vår juvel, men det går inte. 

I morgon går vi in i vecka 24 och nedräkningen har verkligen börjat...


Ann-Sofi 

hits