Gruppen

I tisdags var jag på mitt första gruppsamtal och jag hade höga förhoppningar. Jag hade tankar om att detta kommer att bli vändningen för mig även om det kommer att ta ett år innan allt är i sin ordning. Jag vet att jag inte blir frisk över en natt, men jag hade ändå tankar om att jag skulle känna att jag liksom hörde hemma där, att det var där allt skulle förändras. Och självklart viste jag att det inte händer på en enda gång, ett möte eller ett enda samtal.
Jag hade tankar om att jag skulle gå in i gruppen, obeservera, titta, lyssna och ta in hur det fungerar. Känna efter i lugn och ro var jag platsar bland de andra. Efter ca 20 minuter började jag prata. Jag kände mig inte alls tvungen utan det kom väldigt naturligt och jag fortsatte med den känslan. Jag var liksom inne i gruppen och här ville jag stanna. Jag kände mig välkommen, lyssnad på, talad till och en i gänget.
Jag vill verkligen fortsätta med detta. Och det känns så skönt att det inte tar slut nu. Att jag har hittat en väg ut ur helvetet. Det är en lång och krokig väg, det vet jag. Men jag har i alla fall hittat den. Så varje tisdag är det gruppen som gäller.
Jag är sjukskriven till sista oktober och jag har tankar också om att ta mig till jobbet och hälsa på. Att visa mig, kolla läget, känna på atmosfären och träffa mina kollegor. Jag får kolla när det passar...

Ann-Sofi

Helg

Nu är det ännu en helg i antågande och jag ser väl fram emot den ungefär lika mycket som alla andra dagar. Dagarna flyter ihop och jag kan inte skilja på vardag och helg. Jo, alltså klart jag vet om det är onsdag eller lördag. Men innehållsmässigt kan jag inte göra någon större skillnad.
Jag har blivit tillfrågad ett par ggr denna veckan om jag vill hänga med ut. Alltså ut på krogen. Jag blir alldeles kallsvettig varje gång och far riktigt illa vid tanken om att gå ut bland fulla och oärliga människor. Jag klarar för det första inte av att känna mig avslappnad i en sådan miljö eftersom jag känner mig som en utomjording. Jag passar inte in någonstans och allra minst där. Där på krogen jag mer eller mindre bodde i våras. På krogen där jag trodde att mitt liv skulle förändras och jag skulle träffa drömprinsen.
Men det hände aldrig. Jag blev däremot pekad på, skrattad åt och pratad bakom ryggen om. Jag har bjudit upp killar till dans och fått ett -Tack, men nej tack! bara för att sekunder senare se honom dansa med en annan. Jag har fått komplimanger för mina stora, som de uttrycker det, lökar och blivit frågad om vad som krävs för att få kn***la mig på natten.
Det är vardagsmat på krogen och ändå gick jag dit. Kväll efter annan gjorde jag mig i ordning, sminkade mig, stylade håret, drack mig salongis.... bara för att bli förödmjukad igen.
Jag har haft vansinnigt roligt på krogen också. Det har inte bara varit kattskit. Men det har varit i berusningens fantastiska grepp och jag har dagen efter inte känt mig så väl till mods. Men det är något jag aldrig berättat. Jag var jätteduktig på att hålla masken.
Jag klarar inte av att bli berusad längre. Jag kan dricka ett eller ett par glas vin, men att bli berusad så det susar i kupan reder jag inte ut längre. Tankarna blir alldeles suddiga och jag kan inte kontrollera något. Den lilla kontroll jag lyckats skapa UTAN skydd, masker och spel vågar jag inte sätta i jeopardy genom att bli onykter.
Och att sätta sig på krogen där jag känner mig som en kossa bland alla vackra människor med en oro som gör att jag skakar i kroppen är inte roligt.
Jag firar helg här hemma. I alla fall på kvällen. Eller firar och firar... ikväll har det blivit TV och handarbete i soffan med Maja tätt intill, en tallrik fruktsallad och yoghurt för att döva det värsta godissuget.

I morgon är det lördag och jag ska följa med mamma och pappa till Bredäng där vi ska fälla träd. I morgon får jag arbeta med kroppen en stund. Det är skönt. Det vågar jag bara göra när ingen (eller i alla fall knappt någon) ser. Där, i Bredäng, kan jag svettas och se ut hur fan som helst. Jag arbetar som den värsta grovarbetaren, lyfter och flyttar stora stockar, kör betong, skottkärra efter skottkärra med macadam och grus. Inte speciellt kvinnligt, jag vet. Och är det nått jag strävar efter så är det kvinnlighet. Men det är svårt. Att vara lång och stor underlättar inte direkt i kampen mot depressionen. Känslan av ensamhet, värdelöshet och oro över att alltid vara ensam ökar för varje sekund jag ser mig själv i spegeln.
Så hur skulle jag då kunna gå på lokal, slappna av och känna att jag är värd att ha roligt när jag inte ens kan spegla mig utan att må illa?

Nu är det helg och jag ska spendera den med min familj. Det är enkelt och säkert, skyddat och tryggt.


Ann-Sofi

Kvällning

Idag har jag inte haft ork eller energi att göra något alls. Jag hade en tanke att jag skulle unna mig en hyrfilm och tog en promenad i förmiddags. Inte en enda film hittade jag förutom dåliga köpfilmer på ÖB. Istället bunkrade jag lite hår- och hudvårdsprodukter då de är jättebilliga på ÖB. Detta blev det, och hela kalaset kostade bara 175 kr.
Jag har ändå lyckats ta hand om mina fötter idag, så nu är de mjuka och goa. Skönt.

Om en vecka börjar min gruppterapi och det ser jag verkligen fram emot. Depressionen har ett järngrepp om mig och jag vill ta mig ur det. Jag är så tung i tanken och själen och jag längtar efter hjälp. En hjälp jag verkligen tror att jag kommer att få i gruppen.

Kvällning ja. Jag har inte sovit många minuter natten som gick. Oro och tankar har snurrat runt och eftersom jag inte har några sömntabletter hemma så kunde jag inte döva bort det.
Jag har försökt få kontakt med psykiatrin idag men har inte lyckats. Så jag får väl vänta till på fredag när jag ska på samtal, så jag kan förnya mina recept.
Hoppas att jag finner lite ro natten som kommer. I värsta fall får jag pilla i mig ett par Atarax, som inte är sömntabletter men väl lugnande.

Jag har inte fått behålla middagen idag. Inte vet jag vad som blev fel men en halvtimme efter middagen fick jag rusa ut på toa och kräkas. Nu känns det bättre men jag är jättetörstig. Så vatten får det bli resten av kvällen.

I morgon ska jag baka bullar.

Ann-Sofi


Ensamt

Idag känns det sådär ensamt igen. Just nu ikväll i alla fall. Alla har stängt och gjort kväll hemma hos sig. Jag tittade på mina bilder på mobilbloggen och blev så ledsen inuti.
Jag far så illa av att se mig själv, och ändå tar jag bilder... Hur fan går det ihop?
Varför utsätter jag mig för det? Varför fortsätter jag plåga mig med att titta på bilder jag tagit på mig själv?
Jag mår inte alls bra. Det är så ensamt i själen. Så ensamt...

Jag vet att hoppet är det sista som överger en, men just nu känns det hopplöst. Jag förstår verkligen inte hur jag någonsin ska kunna känna genuin glädje över mitt eget jag. Och hur ska jag någonsin kunna bli älskad om jag inte kan älska mig själv?

Vem vill vara med en deprimerad människa?

Ingen.

Jag är ensam och ledsen. Jag försöker se saker för vad det är. Jag försöker ta till mig av barnens kärlek.
Usch vad det gör ont i bröstet. Och mina sömntabletter är slut. Hur ska det gå inatt?
Jag fortsätter försöka. Jag lovar att göra det, men just nu är det rätt tufft.

Ensamheten tär. Ensamheten gör ont.


Ann-Sofi

Varför är det så svårt?

Jag har idag haft människor runt mig som jag egentligen inte känner, men som ändå utstrålar den där tryggheten, den där glädjen och kärleken som är så naturlig. Det är naturligt att ge. Det ska det vara i alla fall. Att få ge av sig själv, sina ord och tankar, ge av sina handlingar och tänka osjälviskt är egentligen en gudagåva som man som medmänniska borde ta för given.
Varför är det då så svårt för mig att ta emot? Jag har haft en jättejobbig kväll som har varit fylld av kärlek, värme, vänskap, sanning, gemenskap och glädje. Jag har blivit så väl omhändertagen och jag känner att jag inte kan ta emot.
Varför är det så svårt? Vad är det som hindrar mig att med öppen famn ta emot av ord och handling en annan människa vill ge mig? Jag bara gråter och skäms.
Jag skäms för att jag inte är mottaglig, jag skäms för att jag har så svårt att se att jag skulle vara värd att bli behandlad med sådan värdighet.

Varför är det så svårt att acceptera att jag är älskad och omtyckt?


Jag känner mig illa till mods för att jag reagerar som jag gör. Är det så att jag kanske har en känsla av att man inte ska ta varandra för given? Att jag inte utan gengäld kan så själviskt ta emot av värmen och omtanken andra har till mig.

Jag känner mig lite usel som inte kan. Varför är det så svårt?


Ann-Sofi

Förändring

Allt är inte nattsvart. Inte ångestsvart. Inte gråtfyllt. Allt är heller inte okej. Det händer ibland att jag känner en förändring inuti. En förändring i mitt sätt att tänka. Ibland går det inte alltid att ta på, men jag känner det liksom. Det känns som om jag hittar kryphål och genvägar. Jag gissar hur jag ska gå tillväga, testar och ibland blir det bra men oftast dåligt.
Jag testar tillsammans med andra, utmaningar jag vill ta mig igenom utan blessyrer. Jag vill klara av det självklara. Vardagsbestyr. Saker som går på rutin för andra går sakta för mig. Att tänka igenom en hel dag och hur den ska se ut för mig kräver rätt mycket. Jag schemalägger liksom dagen, ser till att jag inte vaknar med ett blankt papper där jag står vilsen redan till frukost. Jag försöker planera. Mitt schema kan se mycket olika ut och förut var det så basic som att bädda och klä på sig som var den stora grejjen den dagen. Nu är det förändrat. Nu har jag kännt de senaste dagarna att jag gärna vill klä mig med omsorg, fixa håret, måla fransarna och lukta gott innan jag tar emot resten av dagen. Jag känner att jag klarar av att se mig själv några fler sekunder om jag är i ordning. Det är en av förändringarna. I samband med att den känslan ökat, ökar också oron att det är en mask jag klär på mig när jag gör det där. Är det det? Är det ett sätt att fly igen? Jag vet inte. Men om jag försöker klara av att spegla mig när jag är i ordning på utsidan kanske jag kan få hjälp med att se helheten och inte se det som en flykt. Jag kanske kan få hjälp med det i gruppen.

Jag vill i alla fall försöka.

En annan, mindre rolig, förändring är att jag sover sämre om nätterna. Jag får ingen som helst helhet i min sömn och är uppe minst fem, sex gånger varje natt. Jag klarar inte av att över huvudtaget somna om jag inte tar en Propavan på kvällen och ändå vaknar jag efter ett par timmar första gången. Jag drömmer rätt intensivt igen. Jag minns inte lika mycket av mina drömmar som jag förr gjorde, men jag vet att jag drömt varje gång jag vaknar på nätterna.

Det är förändringar inuti. Det är rörigt och jag har svårt att strukturera upp mina tankar. Jag får ingen helhet av varken min sjukdom, min självbild, min förändring, min förbättring, min ensamhet och min längtan. Allt flyter ihop.

Det är skönt att skriva. Jag borde egentligen ha ett kollegieblock vid sidan om mig för att skriva ner tankar när de kommer över mig. Jag borde egentligen det. Men nu har jag inte det utan skriver här istället när jag känner att jag behöver. Men jag klarar inte alltid att strukturera upp tankarna och forma om de till skrivna ord. Och då blir jag lite orolig, ångestfylld och ledsen. Känslan av värdelöshet sköljer över mig då. Jag vill så gärna klara av att kunna förmedla, beskriva och förklara. Jag vill inte känna att jag inte är förstådd. Jag vill inte att folk ska tro och gissa. Jag vill att folk ska veta.
Idag har jag varit på stan tillsammans med min bror, hans fru och barnen. Det har gått jättebra. Jag har klarat av att uträtta ärenden, strosa, finnas och vara utan att känna det där obehagliga trycket i bröstet. Och jag tror att det har synts utanpå också. Men så känner jag plötsligt att jag inte är värd att känna ro. Att jag inte bör vara sjukskriven om jag har det bra för en stund. Vad ska folk tro om de ser mig gå på stan och le???? Det går ju inte. Det är så det känns och jag vill bara fly.

Jag försöker förändra den tanken men jag klarar det inte själv. Hjälpen kommer när gruppen sätter igång. Det är jag helt övertygad om. Under tiden får jag fortsätta skriva här, se till att hålla mig i gång, göra mig i ordning, klä mig, bädda och ta en stund i taget. Varje dag.


Det är förändringen.


Ann-Sofi

I mitt huvud ikväll.

Jag sitter här med munnen full med godis. Jag har tänkt och tänkt hur jag ska försöka lösa detta. Detta med min vikt alltså.
Jag hatar det jag ser, jag klarar inte av att spegla mig. Ibland gör jag det med avsky och önskar att allt vore annorlunda. Men så kommer det där förbannade suget efter godis och smörgåsar och jag köper hem. Jag äter som aldrig förr och jag kämpar som ett djur. I huvudet.
I huvudet vill jag banta, jag vill bli smal. Jag vet att jag kommer att få hjälp med att se mig själv med positiva ögon, jag vet att det finns ett slut på självhatet. Jag vet det. Men jag vet å andra sidan inte HUR jag ska klara det. Det är så rörigt.
Jag vill försöka kämpa med min vikt, MOT min vikt. Jag vill bli smalare, smärtare, snygg, vacker. Det känns som om allt blir lättare då. Tänk er själva. Det är mycket mer accepterat att vara smal, till och med FÖR smal, än att vara överviktig. En överviktig människa har större misstro om sig än en mager. En mager människa visar kontroll. En överviktig människa visar okontroll. Det är så det är för det mesta. Tänk efter själva.
Jag vill inte utstråla okontroll även om det är det enda jag är nu. Jag vet att jag en dag kommer att tänka annorlunda om mig själv, och jag klarar inte av tanken om att jag ska ligga på sofflocket och vänta på det och under tiden expandera till oigenkännlighet.
Jag klarar inte längre att ta hand om min kropp. Detta hatobjekt. Jag måste ha hjälp med det också.

Låter det vettigt att jag tar hjälp av Viktis? Kan jag göra mig tydlig i mina tankar när jag försöker förklara hur jag ser på mig. Att jag vill banta för att bli sedd och älskad. Och att jag i kombination med återhämtningen  huvudet försöker hålla koll på mina kilon. Klarar jag det? Blir det en press? Ett stressmoment jag kan hantera? Kan det vara så att om jag lyckas tappa några kilon blir jag lite gladare inuti, och att jag med hjälp av terapin kan se det som något som är bra för MIG och MITT välbefinnande och inte bara för att bli fin, bli sedd, bli älskad...

Låter det vettigt? Förstår ni vad jag försöker säga? Är jag tydlig nog?

Jag försöker.

Ikväll känner jag mig speedad inuti, pulsen slår lite fortare än vanligt. Oro kanske man kan säga. Men å andra sidan har jag varit en hel del med barnen idag och känt mig glad och behövd så jag förstår inte riktigt denna oro. Jag är så trött så trött men kommer inte till ro. Jag vet att klockan är mycket nu, men jag var tvungen att få detta nerskrivet för i morgon har jag glömt allt jag tänkte på ikväll. Jag ska stänga av datorn nu, lägga mig och känna Maja tätt intill som spinner och värmer mig. Utan henne hade denna sommaren varit ännu värre än den blev. Maja är fantastisk.


Godnatt.


Ann-Sofi

En ny dag, en annan dag

Jag går med mina tankar hela tiden. Jag undrar hur allt ska bli. Det är alltid en ny dag, varje dag. Och varje dag är ännu en dag i livet. Mitt liv.
Jag har ett liv och nu försöker jag se vitsen med det. Jag ska lära mig att uppskatta vad jag har, tycka att jag är bra, känna att jag duger. Det är det jag ska lära mig.
Varje dag är en ny dag och jag bär mina tankar hela tiden.

Jag försöker arbeta med kroppen varje dag på ett eller annat sätt. Det känns liksom lite bättre för en stund om jag arbetar fysiskt. Som idag till exempel har jag byggt en vedhög modell stor. 
Så här blev det.

Att stapla ved kräver ingen större tankeverksamhet och det är tur det. Jag har så svårt att hålla saker i huvudet, kunna fokusera på mer än en sak, komma ihåg vad jag ska göra, vad jag bör göra och vad jag förväntas göra. Att stapla ved kräver inget geni.

Jag har också upptäckt och med glädje tagit emot barnens varma famnar. De längtar efter sin faster och uttrycker och visar kärlek till mig när jag är där med dem. Ja, även ibland när jag inte är där också för den delen.

Jag är yr, deprimerad, tung i bröstet och proppfull med frågor. Jag har så lång väg kvar. Men varje dag är en ny dag, varje dag är en annan dag och varje ny dag är en dag närmare livet. Mitt liv.

Jag förstår inte syftet med att jag finns. Jag ser inte värdet i mig. Jag har ingen självkänsla. Men jag vill gärna ta reda på det.


Ann-Sofi

Kampen fortsätter

Jag har idag varit på ett akutbesök hos jourhavande psykolog efter påtryckningar från min familj. Jag förstår ju också att ett akut samtal i det skedet jag är i är ett måste och jag tog mig till sjukhuset.
Det var skönt att få akut prata av sig, strukturera upp det jag har i huvudet och lugna ner mig lite. Känslan av att vara oduglig och värdelös är som en kronisk värk och jag vet att den kommer att försvinna. Det kommer att ordna sig. Men när? Och HUR ska jag göra?
Jag hade tur då jourhavande psykolog var densamma som jag kommer att ha som gruppterapeut senare. Hon var redan insatt i mina bekymmer lite och kunde lätt hämta in vad jag sa idag.
Jag platsar i gruppen och kommer att få mycket hjälp där. Det var hon övertygad om.
Så jag tar en stund i taget. Vet nu att det är lätt att snabbt komma i kontakt med psykiatrin om jag behöver, och att jag har trots allt pressat för hårt. Jag har ställt alldeles för höga krav på mig. Jag har satt upp en bild av hur jag BÖR må. Detta har lett till det jag var orolig för. Min utsida har inte speglat min insida och jag har givit sken av att må bättre än jag gör.
Så när jag nu berättar att allt fortfarande är eländigt och förtvivlat försöker jag vara så ärlig jag kan.

Jag kämpar. Hela tiden. Jag försöker och jag har rasat ner en hel hög med pinnhål igen.

Skillnaden mellan i våras och nu är att jag hade en dödslängtan då. Nu har jag valt livet men känner mig så vilsen i varför. Varför är livet bra? Jag vill och behöver veta det. Och det kommer jag att få stor hjälp med i gruppen. Det är precis det den är till för.

Jag vill vara ärlig. Jag försöker förklara. Ändå blir det inte riktigt bra. Jag måste fortsätta fokusera på mig och mitt tillfrisknande. Jag måste fortsätta vara ärlig. Det är det enda jag kan göra nu.

Kampen fortsätter och jag är här. Trots att det emellanåt är nattsvart så har jag ändå ett sting av hopp. En längtan och en förhoppning om att bli frisk. Frisk och stark. Trygg och älskad. Det är mina tankar idag.


Ann-Sofi

Kvällstankar

Ikväll är jag så ledsen, så ledsen. Jag har haft en jättego eftermiddag och kväll hos min bror, hans fru och barnen. Mamma och pappa var också där. Vi har lekt, gosat, skojat, fikat, pratat och umgåts. Det var helt okej, men jag har idag igen hållt tillbaka. Dolt mitt innersta. Jag har känt mig så genomledsen ett par dagar. Inuti allra längst in är jag så ledsen.
Det känns som om jag bär på en riktig sorg. Jag sörjer så mycket. Jag vet inte i vilken ände jag ska börja nysta, i vilket hörn jag ska börja ge ljus.
Jag vill inte längre belasta och tynga mina nära. Jag vill inte vara den som tynger ner hela familjen. Det ska min terapeut ta. Jag kämpar emot igen.
Är det kanske ett tecken på att jag har hittat en styrka. En väg upp. Att jag orkar hålla masken.
Fan också.
Hur ska jag klara av att bli hel?
"Hel". Undrar hur det känns.
Jag känner mig som en lögnare och bedragare samtidigt som jag besparar familjen nedstämdhet.
Jag är så ledsen.
Förlåt mig. Förlåt för att jag ljuger och undanhåller er. Men jag vill inte vara en belastning. Jag vill inte tala om hur illa jag mår. Hur mycket jag hatar mig själv.
Min bror tog ett par kort på mig idag när jag har lille Adam på bröstet. Det var det otäckaste jag sett. Mitt fula ansikte.
Hur kan barnen bli glada av att se det? Jag förstår det inte.
Jag kanske inte behöver förstå, å andra sidan. Barnen lindrar min värk lite grand och jag har slutat känna avund på min bror och hans familj. Jag är bara tacksam att de finns. Att de har det bra. Det är det viktigaste.

Jag är ledsen och ensam. Jag planerar varje kväll när jag lägger mig hur jag ska försöka ta mig ett steg upp nästa dag. Hur jag ska gå den där promenaden och äta frukt när jag är godissugen. För jag tror att om jag blir smal så blir jag lycklig. Då blir jag mer attraktiv och kanske kan någon då se mig. Kanske kan jag bli älskad då.
Men varje morgon när jag vaknar klarar jag det inte. Varje morgon när jag vaknar är planerna suddiga och otydliga. Och varje kväll våndas jag för allt jag inte klarat av. Allt jag stoppat i mig. Och jag hatar mig själv ännu mer.

Jag är så ledsen. Och jag förstår inte hur jag någonsin ska kunna älska, eller åtminstånde inte hata mig själv.

Förlåt för att jag skriver här istället för att berätta för er. Men jag känner att jag inte orkar det. Jag kanske är en fegis. Jag skriver också delvis för att för mig själv se mina ord. Se mina tankar. Försöka få ordning i huvudet.

Varför mår jag inte bättre? Varför vänder det inte? Varför har jag börjat hålla masken igen?

Jag känner mig usel. Usel och värdelös.

Förlåt.


Ann-Sofi

Måndag i september

Jag har idag gjort något jag inte trodde jag skulle göra. Jag har talat inför 90 personer. Jag reste mig upp och uttryckte min åsikt, erbjöd min kunskap och gjorde mig tillgänglig. Allt hände liksom i ultrarapid och jag kom utanför kroppen på något sätt. Jag talade högt, tydligt och innehållsrikt. Jag vågade. Eller kanske är det så att om jag hade känt efter och tänkt igenom lite mer noggrant vad jag ville säga hade jag nog inte gjort det. Då hade jag fegat ur, fått en yrselattack och känt mig ledsen. Det tog på krafterna, kände jag efteråt. Själva grejen att tala om att jag finns, att jag har kunskaper och att jag vill ge av dem är egentligen inte alls överensstämmande med hur jag mår. Men om man tänker efter lite och om jag berättar vad det handlar om så kanske det blir tydligare.
Det handlar om att jag ska ge och dela med mig av mina kunskaper inom Första Hjälpen, ABC, lyftteknik vid förflyttning av skadad, lite brandinformation och hur man larmar. Det handlar om hur man tar hand om andra. Hur man räddar andras liv. Förstår ni?
Jag har ännu en gång gått utanför mig själv, inte satt mig själv i första rummet, låtit känslan av att värdesätta andra först vara störst, se till att andra får hjälp och kunskap. Men det är ju också så att det är jag som ger. Det är jag som kan och delar med mig. Det är på mig de lyssnar.

Det är nu jag ska se det positiva i det. Det är nu jag ska känna att jag gjort något bra. Jag tänkte inte direkt på konsekvenserna av mitt erbjudande. Det gör jag ju dock. Jag ska genomföra en mindre utbildningsstund i Första Hjälpen. Jag vet varken när eller hur det ska se ut. Men jag vet vad jag har lovat. Och jag vill verkligen genomföra det.

Jag mår illa nu och är helt slut i både kropp och själ. Jag har pressat mig mycket hårt idag, och jag har faktiskt hållt masken. En aning bara. Jag har varit mer trött och yr ikväll än vad jag givit sken av. Jag ville så gärna vara med hela sträckan. Jag ville genomföra hela aftonen. Och jag gjorde det. UTAN att bryta ihop. Jag kände att jag hade kontrollen, viste i vilken utsträckning jag kunde deltaga aktivt och när det var lagom att sitta passiv vid sidan av och lyssna. Men det var kämpigt, tufft och mycket energikrävande. Detta var vad jag orkade med. Och tidsrymden jag talar om sträcker sig från kl 17-22. Det var vad jag orkade. Men jag gjorde det och jag ser det som en positiv handling av mig. Jag ser det som en seger.

Ikväll är jag yr, trött och illamående, men jag har gjort något bra.

Det är måndag i september och mycket hade kunnat vara annorlunda. Jag hade kunnat vara mycket sjukare. Jag hade kunnat låta bli att kämpa. Jag hade kunnat ge upp. Oron emellanåt grundar sig i att kraven på mig höjs varje gång jag gör något bra. Jag vill inte ge upp, jag vill kämpa och jag gör det. Men jag känner det också viktigt att jag berättar vad jag upplever inuti för att kunna ge en förklaring när det kör ihop sig, för att tala om att jag inte klarar så mycket. Om jag gjort något bra en gång, är det inte säkert att jag klarar det igen. Jag vet forftfarande inte var den där balansen finns. Var jag ska hitta rytmen i livet, i själen och i viljan att finnas.
Jag gör saker för andra. Det är så enkelt. Att så aktivt bortprioritera sig själv som jag gör är en enkel handling för att slippa se, för att inte ta ett steg inåt. In i det mörka elände som är min själ. Jag finns för andra, inte för mig själv. Jag ska lära folk hur man räddar andras liv. Jag ska lära ut det för det är jag bra på. Jag vet hur man ser till att andra klarar sig, hur man räddar andra från att försvinna. Från att dö.

Jag vet hur man räddar livet på en annan människa. Men hur ska jag göra med mig själv?

Det är måndag i september och jag är yr, trött och illamående.

Ann-Sofi

Status

Jag lever fortfarande i en berg-och-dal-bana och ena dagen är inte alls lik den andra. Den stabila och lugna stunden kan snabbt förändras till kaos och oro. Jag var hos en ny psykolog igår som är ansvarig för den begynnande gruppterapin jag ska börja. Det känns skönt att det är på G nu. Jag kämpar som ett djur i min återhämtning men orkar inte mer själv. Jag är öppen för all hjälp jag kan få.
Jag känner mig så vilsen i tanken så ofta. Jag vet inte vad jag ska göra, hur jag ska göra, hur jag ska tänka, hur jag ska vara... Finns det en mall för hur man bör tillfriskna?
Ibland känns det som om jag försöker i blindo. Som om allt jag kämpar med är eget hemmabygge och håller mig endast flytande tills jag får proffessionell hjälp. Jag har fått små hemläxor som jag kämpar med varje dag, men räcker det? Hur ska jag bete mig när något oväntat händer? Det gör det ju varje dag menar jag. Hur ska jag kunna strukturera upp en hel dag där jag känner tillit till mig? Där jag känner att jag kan lita på mina reaktioner och att de ger mig trygghet. Just nu vet jag ingenting. Jag klarar inte att stå stark i situationer jag inte vet nått om. Jag har ingen reserv, inga trix, inga kunskaper....

Usch vad jobbigt. Jag har lugna stunder, ja till och med dagar när allt känns okej. Men jag har märkt att min värld är så liten de dagar jag känner riktig trygghet. Världen är inte större än min lägenhet då.
Hur ska jag kunna öka den och samtidigt känna trygghet och lugn?

Jag försöker och famlar i mörkret.

Jag hade bestämt för flera dagar sedan att jag skulle in till stan efter mötet med psykologen igår. Och jag ville verkligen genomföra det så jag åkte till stan. Jag hade också en tanke om att jag aktivt skulle tänka avslappnande om min lilla resa och att jag inte skulle känna press av att gå på stan. Men det gick inte. Alltså, jag klarade av att gå på stan, men avslappnat var det då rakt inte. Med blicken i backen och kepsen långt ner i pannan gick jag mina ärenden innan jag åkte hem igen.

Hur ska jag tänka, vad ska jag göra för att kunna bli trygg och avslappnad?

Jag vill inte bli sedd. Jag vill inte vara i centrum, i mitten, i blickfånget. Jag tycker inte om mig själv. Inte alls. Hur ska jag kunna hitta MIG i all denna röra? Allt jag tar mig för nu där det känns bra, är egentligen saker som gör att jag inte tänker på mig och min situation. Är det kanske det jag ska göra istället? Verkligen tänka, försöka lösa, se vad jag är... Är det kanske så?

Jag tror i alla fall att gruppterapin kommer att ge mig mycket. Det enda jag vet nu är att jag är långt ifrån frisk. Mycket långt ifrån....

Detta är dagens status och mina tankar denna morgon.


Ann-Sofi

hits